SuanPan Mentalna aritmetika - Šabac

SuanPan Mentalna aritmetika je razvojni program koji pojačava pažnju, koncentraciju i memoriju. Ona se sastoji od aritmetičkih kalkulacija gde se koristi samo ljudski mozak, bez pomoći kalkulatora, kompjutera, papira ili olovke.

Prijavite se za besplatan demo čas >

UPIS JE U TOKU - BROJ POLAZNIKA JE OGRANIČEN
SuanPan Mentalna aritmetika - Nauka o nama
Mentalna artimetika iz ugla nauke
SuanPan Mentalna aritmetika je razvojni program koji pojačava pažnju, koncentraciju i memoriju. Ona se sastoji od aritmetičkih kalkulacija gde se koristi samo ljudski mozak, bez pomoći kalkulatora, kompjutera, papira ili olovke.

Nauka kaže da koristimo 5-7% kapaciteta ljudskog mozga. Kada učimo, mozak se pokrene, ali ne koristi obe hemisfere, ne u isto vreme, ne aktivno. Deca uče napamet, ponavljanjem, mozak se aktivira samo onoliko koliko mu je potrebno da tu radnju odradi, zapamti je, ali je vremenom zaboravi ukoliko se ta radnja ne ponavlja.

Kod dece od 5-14 godina stvaraju se sinapse, neraskidive veze između leve i desne hemisfere mozga. Mozak u tom dobu traži sve, upija sve i koristi maksimalno svoje kapacitete. Dete ima više prostora u mozgu u odnosu na odraslog čoveka i usvojiće znanje jako brzo. Uz pomoć SuanPan mentalne aritmetike dokazan je moždani stimulans koji podstiče upotrebu leve i desne hemisfere, samim tim i uravnoteženiji razvoj mozga i misaonog procesa. Obe strane mozga su povezane zajedničkim procesom pa učenje postaje uspešnije, uočava se poboljšanje koncentracije, memorije i kreativnosti.

S obzirom da nema greške prilikom računanja na abakusu, povećava se samopouzdanje kod dece.

Jedna od glavnih karakteristika ovog programa je njegov interesantan interaktivan karakter. Deca uče i u isto vreme se zabavljaju zahvaljujući didaktici i metodologiji u kojoj igre imaju važnu ulogu.

Reč je o tradicionalnoj veštini koja se neguje u nekim istočnjačkim zemljama – Kini, Japanu, Maleziji, Singapuru, gde je i deo formalnog osnovnog obrazovanja. Pogodna je za decu zato što odrasli nemaju sposobnost da vizualizuju niti da očitavaju rezultat na ovaj način – tu sposobnost gubimo posle 14 godine. Odrasli bi mogli da savladaju samo prvi korak – računanje na računaljki, ali ne bi mogli da dostignu krajnje rezultate koji mališani postižu, ne bi mogli da računaju bez abakusa. Osim toga, kada dete izračuna, recimo zbir dvaju brojeva, od kojeg treba da oduzme treći, ono u glavi zadržava zbir prvih dvaju brojeva, što mi ne bismo mogli. Jednostavno, njihova radna memorija mozga je drugačija.

Za sada nije primećeno da jedni napreduju brže od drugih, ali je vidljivo da metodu najlakše savladaju deca koja se bave nekim sportom. Motorika je veoma važna za razvijanje bilo kakve intelektualne sposobnosti, tako da je to što mali sportisti brže napreduju sasvim prirodno.

Pri procesu učenja Suan Pan metode na računaljki koriste se obe ruke. Time se sprovode taktilni nadražaji do obe hemisfere u mozgu i na taj način se angažuje pun potencijal mozga. Tako se jačaju sinapse u mozgu, koje inače 'pucaju' posle 14. godine. U zavisnosti od toga koliki broj sinapsi je dovoljno jak da ne pukne, zavisi nivo inteligencije. Dakle, ova veština može da utiče na inteligenciju, samim tim što jača sinapse.

Mnoga naučna istraživanja pokazuju da ljudi u svakodnevnim aktivnostima koriste levu moždanu hemisferu, zanemarujući ogroman potencijal desne moždane hemisfere.

Zahvaljujući program SuanPan Mentalne Aritmetike, deca istovremeno koriste i aktiviraju rad obe moždane hemisfere, što doprinosi njihovom izuzetnom mentalnom razvoju.

Naučna istraživanja potvrđuju da intelektualni potencijal nije u potpunosti određen rođenjem deteta i da iskustva i znanja stečena u prvim godinama života imaju direktan uticaj na sposobnost učenja u budućnosti. Takođe, u detinjstvu se stvara veliki broj neuronskih veza (sinapsa) koje su važne za razvoj. S druge strane, sve neuronske veze koje se ne stimuliraju tokom tog razdoblja, zauvek će izumreti.
Obuka za SuanPan
SuanPan racunaljka
Program mentalne aritmetike SuanPan je program mentalnog razvoja dece od 5 do 14 godina. Shodno starosnoj grupi, podeljen je u tri edukativne jedinice:
  • KINDER GRUPA : od 5 do 7 godina
  • PRIMARNA GRUPA: od 7 do 10 godina
  • SEKUNDARNA GRUPA: od 11 do 14 godina
Trajanje programa
  • Osnovni kurs – osam meseci
  • Međukurs – dva meseca
  • Napredni kurs – osam meseci
    Nastava se održava jednom nedeljno, i to tri vezana časa od po 40 min.

Upis za program mentalne aritmetike je u toku.


Broj polaznika je ograničen.

Utisci dece
"Nisam znala ni broj 1, pošla sam u školicu i moja nastavnica me je naučila za nekoliko meseci da računam do 100. Sada sa računaljkom i fleš karticom bez muke umem da saberem i oduzmem sve brojeve do 100. Imam super društvo i volela bih da i dalje učim u ovoj školi."

Maša Nešić (5 godina)
Utisci roditelja
Odnos prema deci je prijatan i opušten, što stvara atmosferu gde dete uživa i u radu, pored igre, priče...Tako da je mom detetu bolja pažnja, koncentracija i ponašanje, a računanje se prosto podrazumeva."
Grigor kaže: "Škola mi je vesela, učiteljica najbolja, a drugari super."

Gordana Ristić
(Grigor, 6 godina)
Mentalna aritmetika, Abakus Novi Sad
All rights reserved © 2016 SuanPan Mentalna aritmetika | Abakus