SuanPan Mentalna aritmetika - Šabac

SuanPan Mentalna aritmetika je razvojni program koji pojačava pažnju, koncentraciju i memoriju. Ona se sastoji od aritmetičkih kalkulacija gde se koristi samo ljudski mozak, bez pomoći kalkulatora, kompjutera, papira ili olovke.

Prijavite se za besplatan demo čas >

UPIS JE U TOKU - BROJ POLAZNIKA JE OGRANIČEN
SuanPan Mentalna aritmetika - Program
SuanPan, mentalan aritmetika
ABAKUS - RAČUNALJKA

Veruje se da reč abak potiče od Grčke reči abax ili abakon , što znači "tabla za računanje" ili "računaljka". Nasuprot opštem verovanju, najraniji oblik računaljke ne dolazi iz Kine. Tačnije, izumeli su je Vavilonci oko 3000 p. n. e., dok je kineski abak za koji danas znamo nastao u doba Rimljana oko 1300 godine nove ere.

Kina je imala značajnu ulogu u razvoju abakusa još od 2400 p.n.e. Abak je poznat kao preteča modernih računala (digitrona) i računara. Stari kineski abak je radio po principu 2/5 – svaki red u gornjem delu table imao je po dve kuglice, a u donjem delu redovi su imali po pet kuglica, prilagođeno i za decimalni i za heksadecimalni brojni sistem. Za razliku od običnih dečijih računaljki, kineskim abakusom bile su moguće aritmetičke operacije, kao što su sabiranje, oduzimanje, množenje, deljenje i kvadratni i kubni koren. Imao je primenu pomagala na časovima matematike u osnovnim školama.

Najpoznatiji tip abaka je kineski SuanPan. Abak, koji se sastoji od kuglica nanizanih na žice unutar pravugaonog okvira, prethodno je bio sačinjen od metalnih kugli veličine kamenja, koje su bile nanizane na štapove ili krute paralelne žice pobodene u zemlju. SuanPan, ime kineskog abaka, nosi značenje "tabla za računanje" ili "kamena tabla za računanje".

Kako funkcioniše mozak?

Da bismo bolje shvatili princip SuanPan obrazovanja, moramo prvo da razumemo kako funkcioniše mozak. Mozak se sastoji od pet glavnih delova, a najveći deo zahvata cerebrum. Cerebrum je odgovoran za ono što radimo, vidimo, o čemu razmišljamo, šta osećamo i tako dalje.

Čine ga dve glavne hemisfere, poznatije kao leva i desna hemisfera. Svako od nas ima dominantniju hemisferu na koju se oslanjamo u svakodnevnom životu. Leva hemisfera reguliše logičku i sistematsku obradu i skladištenje informacija, i dovodimo je u vezu sa procesima rasuđivanja, analiziranja, govora i rešavanja matematičkih problema. Desna hemisfera ima holističku funkciju, kao što su prepoznavanje boja, geometrijski oblici, muzika, umetnost i veštine.

Koncept SuanPan-a primenom obe ruke u mentalnoj aritmetici zahteva kombinovanu upotrebu kako leve, tako i desne hemisfere mozga.

Funkcije mozga

SuanPan Mentalna aritmetika SuanPan predstavlja dokazani moždani stimulans koji podstiče istovremenu upotrebu leve i desne hemisfere, samim tim i uravnoteženiji razvoj mozga i misaonog procesa. Obzirom da su obe strane mozga povezane zajedničkim procesom, učenje biva uspešnije, i uočava se znatno poboljšanje koncentracije, memorije i kreativnosti.

Kakva je metodologija mentalne aritmetike SuanPan?

Dok kod klasične primene abaka (računaljke) u obrazovanju koristimo sistem jedne ruke, SuanPan u mentalnoj aritmetici koristi sistem dve ruke. Metodologija mentalne aritmetike zasniva se na sistemu dve ruke i četiri prsta. Koristeći osnove SuanPan-a pri mentalnom računanju, uz posebne tehnike i multimedijalnu podršku u obrazovanju, učenici vrlo brzo usvajaju osnove decimalnog sistema postižući brze i tačne mentalne proračune.
Obuka za SuanPan
SuanPan racunaljka
Program mentalne aritmetike SuanPan je program mentalnog razvoja dece od 5 do 14 godina. Shodno starosnoj grupi, podeljen je u tri edukativne jedinice:
  • KINDER GRUPA : od 5 do 7 godina
  • PRIMARNA GRUPA: od 7 do 10 godina
  • SEKUNDARNA GRUPA: od 11 do 14 godina
Kontaktirajte nas
Mentalna aritmetika, Abakus Novi Sad
Ukoliko imate bilo kakvo pitanje vezano za naš rad i program mentalne aritmetike SuanPan možete nas kontaktirati na telefon:
  • 063/17-33-134
ili nam pisati putem E-mail adrese:
Trajanje programa
  • Osnovni kurs – osam meseci
  • Međukurs – dva meseca
  • Napredni kurs – osam meseci
    Nastava se održava jednom nedeljno, i to tri vezana časa od po 40 min.

Upis za program mentalne aritmetike je u toku.


Broj polaznika je ograničen.

Utisci dece
"Nisam znala ni broj 1, pošla sam u školicu i moja nastavnica me je naučila za nekoliko meseci da računam do 100. Sada sa računaljkom i fleš karticom bez muke umem da saberem i oduzmem sve brojeve do 100. Imam super društvo i volela bih da i dalje učim u ovoj školi."

Maša Nešić (5 godina)
Utisci roditelja
Odnos prema deci je prijatan i opušten, što stvara atmosferu gde dete uživa i u radu, pored igre, priče...Tako da je mom detetu bolja pažnja, koncentracija i ponašanje, a računanje se prosto podrazumeva."
Grigor kaže: "Škola mi je vesela, učiteljica najbolja, a drugari super."

Gordana Ristić
(Grigor, 6 godina)
Mentalna aritmetika, Abakus Novi Sad
All rights reserved © 2016 SuanPan Mentalna aritmetika | Abakus